lördag, november 25, 2006

Alva är en terrorist

Nej såklart hon inte är. Hon är väldens mest fantastiska, mest underbara. Alltid, hela tiden, utan undantag.

Men i natt var det hårt. Alva har ju egentligen hittat in i en bättre dygnsrytm med färre och snabbare matningar på natten. Så därför blir det så mycket jobbigare när det inte funkar. Vi börjar oroa oss för kolik )=

Vi siktade på att nattning vid 12-snåret. Men klockan blev ett. Sen blev den två, tre, fyra och till slut nästan halv fem innan hon hittade ro. Under dom timmarna kan jag lova att man hinner bli frustrerad till bristningsgränsen mer än en gång. Flera försök med Bob Marley till ingen nytta. Hon somnar medan man dansar o sjunger med men sen - gallskrik så fort hon hamnar i vertikalläge. Försökte köra nästan hela CD´n för att få ner henne i djupaste djupsömn, men till ingen som helst nytta. Matning fungerade för stunden men inte mer.

Men så - mitt i den värsta sömnbrists-depressionen när mamman och pappan till slut hamnade i ett meningslöst tjafs om hur man ska hantera situationen - då somnar hon djupt utan att vi ens märker det...

Idag har vi träffat Hemliga Pappan som signerade ett ex av sin bok till Alva. Trevlig prick även "live"den där HP, hängde på egen begäran med ut o hälsade på Alva som låg i vagnen o som inte fick plats därinne. Har legat på soffan med Alva på bröstet och läst en bit. Han skriver ruskigt bra. Sätter fingret på en massa saker som man själv känt men inte lyckats formulera. Som det där med hur hela omgivningens fokuserar på hur tufft det blir när barnet väl kommer (sov nu! njut av tvåsamheten, glöm egna behov de nämaste 20 åren etc) och nästan inget på hur fantastiskt det kommer bli (vilket ju ändå är den huvudsakliga upplevelsen). Eller detta med de oändliga mängderna blöjorna och vad de gör för skada på miljön. Och tänk om alla världens barn använde så många blöjor som vi gör, det hade inte funkat.

Pappan fick ledigt för egen verksamhet i eftermiddags. Handboll med gubbarna i reservlaget. 3 mål (bara ganska många brända lägen), näsblod och vinst. Vilken höjdare! Och oj vad ont det gör i kroppen. Nu blir det slölördag med hämt-kebab o kanske ett litet glas vin. Och en alldeles underbar Alva!!!

4 kommentarer:

punkarmamman sa...

måste bara få tipsa om att om det är så att hon har lite kolik eller iaf ont i magen å därför inte sover så är en bärsjal helt oumbärligt (och annars också såklart) då kan hon sova i upprätt ställning vilket brukar vara skönare för magen, eller liggandes i sjalen också... kika in på www.sjalbarn.se bara ett tips. å så måste jag ju få säga att attans vad söt hon är!

Alva, Jenny & Martin sa...

hm, ja kanske kan funkar men(!) måste mamman eller pappan också stå då?! eller kan man hänga upp henne på en vägg eller så. nej förlåt, jag skämtar såklart!

tack för tips o snälla ord!

C sa...

N hade kolik och det ENDA som funkade var att bära honom på underarmen. Dvs han låg på mage med hakan i armvecket och så höll man liksom fast honom mellan benen.
Det var också nu som vi valde att låta honom sova på mage. Som han helt plötsligt sov. Men jag vet vad all forskning säger, barn ska sova på rygg.

Va elak man bli mot varandra när man inte får sova. Jag vet precis hur det är. V hade nattskräck och sov ALDRIG längre än i 30 minuterspass. När han var ungf 10 månader vaknade han ungefär 15 gånger per natt. Länge tyckte vi att det en bra natt när han bara vaknade tre fyra gånger. Nu när han fyller fyra (om en månad) tycker vi att det är helt okej att han vaknar vid halv fem och kommer smygandes i till oss för vi har lärt oss allt om sömntortyr! OCH ALLA sömn metoder som någonsin funnits!
Hoppas hon snart kommer in i sin rytm igen!

Tvåbarnsmamman sa...

Det finns "mirakeldroppar" mot kolik, som funkade helt fantastiskt med vår son. Så, även om det är kolik, kan det gå att "fixa till" - ingen panik! :)