måndag, januari 14, 2008

Dag 1 på dagi.. förlåt förskolan

En milstolpe i livet för en liten tjej - att börja på förskolan är avklarat!

Alvas mamma sköter inskolningens första vecka så dagens inlägg bygger på hörsägen. Men det verkar hur som helst vara super på det där stället som heter förskola men som nog ändå kommer kallas dagis är jag rädd.

Alva hade redan fått en egen namnskylt, en liten låda för personliga saker och nån sorts symbol som är bara hennes - en kanin! Ett bra djur, Alva är ganska bra på att härma kaninljud. Men helst hade hon ju velat vara hund eller kanske ko.

Dagisfrö.. Förskolepedagogen som hjälper Alva (eller hennes föräldrar snarast) verkar mycket erfaren och trevlig. När Alva för andra gången trillade i backen i kuddrummet o faktiskt slog sig en aning så sa hon (fröken) lugnt att det där lär hon sig hantera med tiden

Första dagen varade bara nån timme men Alva hittade en nyinskolad kompis som bara är några dagar äldre, kan bli nåt (:

Det lär bli fler rapporter från dagis* framöver.
--
Grattis Zlatan! Trodde faktiskt inte han skulle få folkets röster, inte så att det skulle räcka till vinst. Såg Prins Carl Philip lite nervös ut? Han kände nog vem som var Kung när han överräckte priset.

* det får faktiskt heta så, sorry. Betyder inte att det saknas nån respekt för den alldeles ypperligt kompetenta personalen, bara att dagis är ett trivsamt uttryck som man vuxit upp med.

Andra bloggar om: , , , ,

17 kommentarer:

Millan sa...

Hittade till din blogg för bara några veckor sen och tänkte att jag som ska bli förskollärare kan ju kommentera lite i detta inlägg ;P Även om jag läser till förskollärare så heter Förskola fortfarande Dagis i mitt huvud så jag säger fel hela tiden för även om jag "bara" är 21 så har jag aldrig gått på förskola som många andra i min ålder har gjort så för mej heter de dagis. Oj va mina blivande kollegor kommer att ge mej elaka blicken när jag kommer ut i arbetslivet och säger dagis istället för förskola ^^

lillasysteryster sa...

Jag säger också dagis. Det har nog mest att göra med att FÖRSKOLA var något helt annat när jag var liten. Det var ju då man blivit stor och börjat på skolan (aka dagens 6-årsverksamhet). Mina barn är små och går alltså på dagis!

JA! Visst är Zlatan kung!! Och igår var han till och med snygg!

Maria sa...

Jag läser till 1-12 års lärare och säger givetvis förskola till "dagis" ;o) Men när man ska förtydliga det, så säger jag faktiskt dagis.. Många är off annars, tyvärr!

Anledningen (som jag tror) till att det faktiskt är en förskola är att den har en egen läroplan med mål osv. precis som skolan. Det är dessutom så att skolverket har hand om även förskolan.. Detta är egentligen en vild gissning, men kanske är det så :o)

Skolfröken sa...

Oj oj oj, känner igen det där med dagis och förskola. Har en god vän som jobbar som FÖRSKOLELÄRARE och blir SKITFÖRBANNAD om man råkar säga dagis. Fniss. Så nu säger jag dagis bara för att reta henne ;-)

Camilla sa...

När jag var liten gick jag till förskolan när jag var 6 år gammal, alltså ett år innan jag började "riktiga" skolan. Men nu heter ju tydligen den sortens förskola tydligen sexårsverksamhet. Svårt att hänga med i svängarna...

Karin sa...

Nya ord är svårt, jag vet. Men eftersom du kan säga och skriva både bollförskola och öppna förskolan, så är det inte så himla komplicerat, öva på bara, så ska du se att det kommer gå lysande! =D

Cecilia N sa...

Liten fråga till förskoleförespråkarna:

Vad heter dagmamma nuförtiden? Förskolemamma? Hemförskola?

Noac sa...

Zlatan ja, vilken kung och äntligen erkänd av svenska folket. Stort!

Noac

Karin sa...

Dagmamma heter dagbarnvårdare så vitt jag är informerad. (Fast det vet jag inte om det är något lyft..)
Sexårsverksamhet heter förskoleklass, lekskola heter deltidsförskola, i alla fall där jag jobbar, och i deras läroplaner.
Och förespråkare vet jag inte direkt. Men eftersom det inte hetat Daghem på 14 år, så tycker jag det är litet konstigt att det ska vara så svårt att använda ordet förskola, när det trots allt är det som det heter, och sedan så länge tillbaka! =)

Brunkullan med Mosipperötter sa...

Klart dagis (jo, så kommer det ALLTID heta!!) kommer bli kanon!!:-D
Skönt med trygga fröknar och snälla (nåja..inte alltid) kompisar också!

Och vet du Alvas Pappa!
Till o med JAG röstade på Zlatan:-D

Susanne

Isabellas pappa sa...

Kul att allt verkar ha gått bra på DAGIS;)Jag röstade inte på Zlatan. Anjas insats vid VM var för mäktig!!

Leos mamma sa...

Leo hälsar Alva välkommen till dag... förskoleklubben! :-)

Anonym sa...

Eftersom intresset, unga mammor faktiskt verkar att öka tänkte jag också passa på att öka acceptansen också. Dett kan också funka som en blogg för att läsa om andra unga mammor. Tänkte bland annat Länka till olika mammors hemmasidor. Och om någon är intresserad kan man gäss tblogga. Jag ska bland annat skriv om hur det är att vara ung mamma för dem som är intresserade. Kanske lite om mitt eget liv också. Alla unga mammor från 13-22 är välkomna att skriva sina länkar så lägger jag upp dem. Om man har lust kan man även skriva en lite om sig själv. Hoppas många unga mammor vill medverka! Kontakata mig på ViUngaMammor.Blogg.se. PS glöm inte skriva med så jag kan få tag i er! =) PS: Gravida också välkomna!!!
Kram Maja

Sessan sa...

Va!! Heter det inte dagis längre!??

Jag har nog bott for många år i Oslo nu alltså.
Vad var det för fel på dagis ordet egentligen *kliar mig i huvudet*

Oavsett grattis med första dagen iaf.

bo sa...

Hej,

Sälja annonsplats?

Webbpublicister - Tjäna pengar inom några minuter
Reklameplass säljkår säljer annonser för din och andras webbplatser och vår tekniska plattform tillsammans med vår traffic-avdelning optimerar varje annons så att den visas på relevanta webbplatser. Det ger maximal intäkt för dig och samtidigt maximal nytta för annonsören. Du gör intressant innehåll på din webbplats så att du får många besökare. Vi ser till att du tjänar pengar på dina besökare och du får alltid hela 60 - 75% av intäkterna. Ju fler besökare, desto högre intäkter. Enkelt!

Utbetalning
Dina Reklameplass-intäkter kan du följa live på ditt Reklameplass-konto som skapas då du anmäler dig som partner. Varje månad förs pengarna sedan över till ditt paypal konto. Om de är under 500 NOK står dock pengarna kvar på ditt konto tills du har 500 NOK i intäkter.

Ansök online
http://www.reklameplass.com/language.php?lang=1003

Jonna sa...

Gott att det går bra för lilla Alva. Hon kommer säkerligen att stortrivas på dagis (även jag har svårt för att säga förskola).
Vänta du bara, snart är problemet att hon inte vill gå hem =).

Igår höll jag mer eller mindre aktivt på i ca 40 min att få på mina tjejer sina ytterkläder. Ville inte tvinga dem på kläderna. Då slutar nämligen det med världens gråt, skrik och ålning för att inte få på sig kläderna samt att jag får bära två 15 kg klumpar till bilen. Man får välja sina fighter ibland.

Sanna sa...

Härligt med dagisstart! Hoppas allt går bra o att ni får hålla er friska, ett tag iallafall;-)