lördag, januari 12, 2008

Dagis here we come

Jahap - nu är det alltså dags för den där otroligt söta men hjälplösa lilla varelsen vi fick med oss hem för nåt år sen att börja på dagis på måndag.

VA?! Hur gick det till?*

Det känns å andra sidan som att Alva är mogen "uppgiften", hon stormtrivs med andra barn i allmänhet och på öppna förskolan i synnerhet. Och dom gånger vi har haft barnvakt har alltid varit helt problemfria. Så - det borde inte bli det stora dramat.

Dessutom är det inte utan förtjänst för Alvas mamma o pappa att slippa tävla om att få jobba (eller snarare - att slippa hamna efter på jobbet). Och Alva kommer också kunna få uppleva att "vara ledig", ganska stort.

Sittandes på en riktig stol precis som dom stora. Hon ser inte precis ut som en bebis längre.

* Ursäkta om det är tjatigt men det är HELT obegripligt hur snabbt dom olika faserna avlöser varandra.
----

Hemliga pappan
noterar i Sydsvenskan att svenska pappor slår världsrekord i pappaledighet. 22% av föräldralediga dagar 2007 togs ut av män. Några saker slår mig.

- Alvas pappa har inte bidragit till att snygga till dessa siffror (har varit hemma en hel del dagar men sorgligt nog nästan bara komptid som ju "stulits" någon annanstans).
- Även ett världsrekord i pappaledighet är ganska bedrövliga siffror, bara lite drygt 1 av 5 dagar tas ut av pappor.
- Alvas pappa svär på att han inte skall hamna i samma läge igen. Inte få för sig att man blivit en oersättlig kugge i ett underbemannat projekt vars utgång är oviss redan från början.

----
Det måste vara en 70-talistsjuka: Med ojämna mellanrum hittas tecken på föräldraskapet som av någon outgrundlig anledning får en att haja till. Som samlingen på diskbänken nedan. Precis som med barncykelsadeln. Har svårt att tänka mig att förra generationen föräldrar som +30 år och föräldrar sedan mer än ett år reflekterade över sin identitet som just föräldrar? Eller?


Nåväl, nu bär det av till bollförskolan om en liten stund, det är terminsstart och Alva längtar jättemycket (eller så är det pappan som gör det?)

Andra bloggar om: , ,

15 kommentarer:

Anonym sa...

22% är ju bedrövliga siffror trots världsrekord. När vi bestämde hur vi skulle göra med föräldraledigheten så utgick vi fårn att de där 280 dagarna faktiskt är våra egna var för sig. Tycker vi har fått till det ganska bra. Vi kommer vara lika mycket hemma i alla perioder av vårt barns första år så vi inte missar nått. Men då har vi inte alls tittat på pengar. Vi gör säkert världens brakförlust, men vad gör det när man ska få barn?

lillasysteryster sa...

Jag hajar också till titt som tätt och blir nästan skrämd när jag inser att det är JAG som är mamma. Det känns så obegripligt. Jag har ännu svårt att öht fatta att jag får göra som jag vill och inte behöver fråga mamma om lov....

Lycka till på dagis Alva! Det kommer säkert att gå jättebra!

Josefine sa...

Ja men du, det är lov att tjata om att tiden flyger =) Jag tror att det kommer gå toppen på dagiset bara ni känner att det är ok! Jag läste en del innan Elians start och jag körde massor på att gå till dagis med ett leende och därifrån med en bestämd känsla: detta går BRA! Dagis är KUL!
Massa lycka till!

Ang Pappaledighet så har jag varit superego men samtidigt fick min sambo en chefsposition ( som inte innebar med lön än mig men ändå) som krävde hans närvaro 8-16 men han har absolut ställt upp i form av att komma hem på dagarna och jag har varit nöjd med det. MEN ev nästa bebis kommer få sin Pappa hemma mer, faktiskt mest pga att jag VET att han då kommer att ta tag i vällingflaskorna och annat som man nästan inte ser om man inte är hemma dagtid =)

Du verkar vara en FAB Pappa precis som min E och det är det viktigaste!!!
Stor lördagskram!

Robert sa...

Pratade med pappa om att känna sig oersättlig på jobbet. Honom tog det 15 år att fatta att han inte var det, vilket innebar att han "missade" mig. Har det bara tagit dig ett år är det väll inte så illa. Det är inte alla som har förmånen att ha ett arbete där man känner sig viktig och vill gå till.

Tror Ida drar på lite väl mycket om våra planer. Vi har ju ingen aning om hur det blir. Hon snuvar mig på föräldraledigheten till hösten eftersom att kursen hon behöver läsa bara går på våren. Men jag räknar med att kunna vara hemma en dag i veckan första året iaf. Man kommer nog ändå skriva inlägg om hur fort tiden går...

karin sa...

tänk att du kan skriva både bollförskolan och öppna förskolan, men påstår att din dotter ska börja på DAGIS- när det också heter förskola??? Akta dig du, annars ska förskolepedagogen börja spöka för dig...

Anna, Fair and True sa...

Det är bra att du säger till, Karin! Håller med! :)

Isabellas pappa sa...

Började handbollen idag? Det kommer säkert att gå hur bra som helst på förskolan. Jag kommer sänka statistiken med mina 20% pappaledighet med andra ord.

granis sa...

Soldaten anmäler sig hemma igen och i hela 2 veckor.

Ja visst har tiden gått snabbt, att brudarna redan börjar på dagis man är lite nervös men jag tror båda fixar det bra.

Ha det bra gubben

t0tta sa...

Hmm.. Mina barn fyller snart 9 och 12 år och jag kan garantera dig att man aldrig slutar haja till... Jag är 32 år och min son blir tonåring nästa år. Jag är alltså GAMMAL!!

mams sa...

Lycka till med dagisinskolningen. Det kommer säkerligen att gå kanonbra för fina Alva...det brukar dock (oj, ett dock igen;-) vara värre för föräldrarna.

Kramar!

Maja sa...

Hon är verkligen jättesöt =)

Sandra sa...

Det är lite tokigt, känns inte som så längesen hon kom hit ju. Och då börjar jag tänka, om 5 månader är jag klar med skolan och förväntas vara vuxen och flytta iväg. Tack för den lixom.

Fred & Kärlek

Abbes pappa sa...

Ja fasen vad fort det går ändå. Från liten, hjälplös, ammande klump till "kan själv" och dagiskompisar på nolltid.

Lycka till med inskolningen. På förskolan.

Linnéa sa...

Hon verkar helskön Alva! Förskolan kommer att gå super! Lycka till

Cecilia N sa...

Och min "plutt" är 192 cm, har 46 i skor och skäggväxt och kan steka falukorv.

Det är fascinerande!

Som sagt: hur gick det till??

Det är bara att se glad ut.