tisdag, december 05, 2006

Naiva förhoppningar går förlorade

Ja lite så känns det. Och man känner sig så dum. Klart som korvspad att en bra natt inte innebär att lilla älsklingen vänt sin dygnsrytm och bestämt sig för att tajma sitt liv med de där andra två tokstollarna där hemma som inte inte verkar digga nattsudd lika mycket som Alvaplutten. Och oj vad det tär på en, man blir så fantastiskt målmedveten -"MÅSTE hitta lösningen till sömn". Alvas pappa fick igår natt för sig att rutiner med stort R måste vara modellen och det faktum att vi knappt försökt skapa några gör oss själva till de enda man kan klandra för sömnbristen. Efter 14 (typ) totalt fruktlösa försök med "No Woman, no cry" följt av resolut vagga-nattning gjorde mamman det enda rätta och tog Alva med sig till soffan där de gjorde gemensam sak i att sova ett par timmar innan det var dags att åka till banken och prata lån inför husköpet.

Nåväl, goda besked från barnmorskan. Vi diskuterade en stund runt mammans försök att utesluta laktos (vilket barnmorskan trodde ganska lite på redan från början). Sen var det mätning och vägning vilket helt och fullt klargjorde saken. Alva växer helt enkelt så mycket att det är omöjligt för henne att vara helt harmonisk eller följa en stabil dygnsrytm. + 600 gram (nästan 5,4 kg) på under 2 veckor och nu 56 cm. Huvudet har vuxit 2 cm i omkrets på lite drygt två veckor vilket känns som galet mycket (procentuellt sett). Kanske inte så konstigt att växtvärken ibland gör att det spritter i kroppen på henne och ibland gör henne helt utmattad. "Diagnosen" säger att den enorma tillväxten sannolikt inte pågår mer än två veckor till. Det kan man leva med. Lätt!

Nu är det snart reprisen på Anna Pihl, gött!

Förresten, enormt stort tack för alla kompetenta och omtänksamma tankar i kommentarerna. Det värmer och hjälper!

(magi! bilderna funkar igen. och utan att göra nåt särskilt, skumt!)

10 kommentarer:

Benjamin sa...

Sömn ja.. Jag tror att ju mindre man försöker, desto bättre går det. I början får man nog foga sig efter barnet 100%. Jag hade ingen lust att vänja min son vid svåra procedurer. Istället tog jag på mig hörselskydd och vaggade vidare och slumrade, lite som marschkoma eller vad man kallade det i lumpen. Vet du vad jag menar? När man marcherade för 3:e natten i rad utan att ha sovit, och plötsligt vaknade av att ha promenerat ner i diket.

Bottomline: Det ger sig.

Kika in hos mig och berätta vad du vill läsa om.

Camilla sa...

har tittat in i er blogg ett par gånger nu. har inte kommenterat och känner mej nästan lite dum^^
ni skriver oerhört bra och lättsamt!
och bilderna på lilla alva är ju bara helt bedårande=)
lycka till med allting!

//Camilla

Mia sa...

Hittade er blogg igår och tittade igenom arkivet. Alva är supersöt! Jag är född och uppvuxen i Lund men har nu min bebis (tja 1 1/2 år) på andra sidan Atlanten. När jag var barn bodde jag faktiskt ett par år i precis ett sådant radhus som ni har köpt. Det är inte utan att jag får lite hemlängtan. Några goda råd för sömn har jag tyvärr inte; mini (och därmed jag) sov inte en hel natt förrän han var 14 månader...

Noac sa...

Hej på er, måste bara skriva några rader. Bor själv ute i Ålstorp/Hofterup.

hittade er blogg för någon dag sedan. Har inte heller några bra tips. Vår senaste pojk har sovit jättebra (inte alls för att göra er avundsjuka) men vi vet inte vad vi har gjort för att han skall göra det. Sov typ hela natten från det att han var tre månader. Nu är alva inte så gammal så det kanske vänder för er också.

Tvillingmamman sa...

Jamen då så.
Se det positiva i att hon inte sover dårå, hon växer och mår bra vilket ju är det viktigaste.

Nu måste bara mamma och pappa lära sig att sova då hon sover... Vilket är assvårt. Själv gjorde jag det aldrig utan passade istället på att duscha, damsuga, sortera tvätt eller något annat icke-livsnödvändigt som sömn vilket så här i efterhand egentligen ter sig helt idiotiskt!

annica sa...

vilken mysig & söt liten tjej!

annalena sa...

Hej! Jag tittar in för första gång och vill bara säga; hej? Trevlig, mysig blogg... letar allt som har med barn att göra. Har en som på 2 och väntar, antagligen dotter :D, i slutet av april! Gillar bilden när hon ligger på kudden i soffan skarpt... vad söt!

Anonym sa...

Hej! Läser er blogg och ville bara säga hej! =) Alva är nog den sötaste bebisen jag har sett! Må gott! /Em

Alva, Jenny & Martin sa...

Det finns ju ingen hejd, man vill sträcka sig ut i cyberrymden o krama alla er snälla människor!!! Det finns hopp för mänskligheten när anonyma människor bara vill dela med sig av generösa och vänskapliga infall!

Alva, Jenny & Martin sa...

kommer förresten ihåg när vi skrivit första inlägget nånsin så skrev nån tramsig typ nåt lite taskigt o sen ett par dagar senare igen. pappan blev faktiskt både lite ledsen o rätt förbaskad men "hämnades" med att försöka vara snäll, vilket funkade! skum värld den häringa bloggvärlden!