tisdag, maj 29, 2007

bla bla, vet inte om det är så intressant men en massa ord blev det

Bara kort svar till Karin som jag tror är samma som denna Karin som för övrigt verkar vara en ytterst sympatisk person. Hon reagerar mot att jag mailar en tjänsteman på Enköpings kommun o ifrågasätter handläggningen av fallet av Malin 1 år.

// Det var en inledning som jag fortsatt mkt senare o det blev nåt annat. Och när vi ändå är inne på det, vad är det för fel på vår värld, läs här//

Karin tycker att jag a) trillar i en journalistfälla och b) att man inte kan klandra en tjänsteman för att utföra sitt jobb.

På a) svarar vi; möjligt. Eller snarare inte omöjligt. Men nog fasen trillar jag hellre dit i fällan som gillrats för att skapa sympatier med en enskild medborgare i kamp mot en stor och ansiktslös myndighet. Jag tycker nog att de flesta av kvällstidningarna består av en stor andel meningslöst skit men aftonbladet hugger lite mer sällan urskillningslöst ner på ensamma svaga människor än tex Expressen/Kvällsposten, denna ofattbart dåliga ursäkt till tidning, som gärna säljer lösnummer på den lilla människans olycka. Men visst, nåt djupare researchjobb har jag inte gjort så jag kan absolut ha låtit mig luras. Men den som läser artikeln kan tänkas vara förlåtande med tanke på ämnet?!

På b) svarar vi; fel, fel och åter fel! Det finns i stort sett inga tvingande regler som myndigheter inte kan kringgå om den goda viljan är finns. Särskilt inte när reglerna helt uppenbart drabbar den lilla människan på ett sätt som den som skrev regeln inte avsett. Det finns dessutom ett otal exempel där kommuner och myndigheter (och för all del enskilda tjänstemän) kringgår regler och demokratiska beslut på högst subjektiva grunder (för att det känns rätt just då). Jag ser det dagligen i mitt arbete då jag samarbetar med flera myndigheter och en massa kommunala enheter. Oftast sker det på goda grunder och med goda avsikter men ibland är det mera tveksamt och hamnar då i tidningen (ibland). Fallet med Malin borde helt enkelt hanterats så att det inte drabbade någon och således aldrig hamnat i tidningen. Tycker jag!

Vad tycker du?

Ps till Karin, detta är inget upprört motangrepp, jag blev bara lite inspirerad.

Andra bloggar om: , , , , , ,

6 kommentarer:

Susanne sa...

Heja!!

Anonym sa...

Ja så skulle jag också har skrivit/Ahnna

Karin sa...

Jag tar det alltså som ett upprört motangrepp! ;-)

nej. inte alls. jag tackar för uppmärksamheten och för länken till min blogg, och lovar att komma med argument en dag när jag inte mår apskit. Du får ge dig till tåls!

Alvas Pappa! sa...

krya på dig!

Anonym sa...

inte för att det är en tävling, men jag håller på dig ändå...

Karin sa...

Febern har släppt- nu ska jag svara. Det här är ingen tävling, som du anonyme säger- och vi har ju trots allt åsiktsfrihet här i landet, så jag står upp för min, fast jag verkar vara den enda som håller på mig! :-)
1) Journalistfälla eller inte?
En kortare analys av artikeln: 2 stycken text som förklarar att Malin inte kan somna utan mask och bevakning eftersom hon då slutar andas. Malin har vårdats en längre period på sjukhus, men är nu hemma och behöver assistenter samt ett utrymme för rengöring av utrustning, annars blir det sjukhus igen. Familjen har sökt pengar för ombyggnad- men kommunen säger nej, trots att de har fel enligt familjens advokat. Efter två långa stycken får förvaltingschefen fyra rader där hon förklarar att de inte får höja värdet på bostaden, samt att enligt ritningen de fått se vill man bygga ut 80 kvm, vilket enligt kommunen höjer värdet. Pappan får sedan svara att detta är fel- det är 25 kvm. Förvaltningschefen säger sedan att hon inte blir ledsen över om domstolen dömer på annat sätt blir hon inte ledsen, det viktiga för henne är att fatta lagliga beslut.
Var är då journalistfällan, enligt mig? JO- det är väldigt mycket text om stackars familjen, medan förvaltningschefen totalt får 6 rader. Familjen får hävda att kommunen har fel- de får inte försvara sig.
Du skrev att förvaltningschefen inte är medmänsklig.Jag förstår inte varför. Familjen har visat upp en felaktig ritning- lämna den korrekta, så är sannolikt problemet ur världen. För alla tillbyggnader måste man söka bygglov (om jag fattat rätt). De vill att kommunen ska betala- men på ritningen kommunen fått se handlar tillbyggnaden om 80kvm, inte de 25 som familjen hävdar att de vill ha. 25 kvm tycker jag låter rimligt för ett rum för assistenter, samt ett för rengöring, men 80 kvm är ju som en trerumslägenhet, varför ska kommunen betala det? Jag förstår inte. Du, och de som håller med dig förstår det tydligen! Kan ni inte förklara det för mig?? :-)
2) Tvingande regler eller inte? jag är litet less på bygglov, så vi tar ett sportexempel istället. Jag ringer dig- för du jobbar ju inom en förening, ni ska arrangera en turnering, du ansvarar för den och är därför myndigheten i det här fallet och så säger jag så här: Jo, du Martin, jag har ett gäng tjejer födda -94 som vill spela den här turneringen, men de är så jäkla kassa så de har inte vunnit en match på hela säsongen, vi tänkte anmäla dem till flickor -98, så de har en rimlig chans att ta hem pokalen, är det okej?
Vad gör du då? Rimligen vill du följa reglerna och säga att jag är ett knäppo som ens föreslår det här - men varför då? Hur går det då med medmänskligheten? God vilja, någon? Självklart innebär det att flickorna födda -98 får spader och blir förbannade, men om mitt lag får spela mot "lättare" (?)motstånd, så blir ju de glada, och då är ju mycket vunnet för dem! (Sen är jag ett knäppo som säger att mina tjejer är kassa, men det är en annan sak.)
Gäller skrivna regler och lagar? Ska de gälla för alla? Jag tycker ju det. Jag tycker att familjen ska lämna en ritning med de 25 kvm de vill ha- eller förklara ritningen för kommunen, så de förstår att det är 25 kvm och inte 80 som är ritade. Vi sökte bygglov förra sommaren, så jag vet hur noga det är med ritingarna som lämnas in. Jag vet också att man måste lämna en ny om det är något fel på den gamla. Min släkting som sökte avlastning 2 helger i veckan blev inte alls uppringd och fick det ändrat via telefon, som du hoppades, han fick ett avslag via posten och fick lämna in en ny ansökan, där han skrivit 2 helger i månaden istället. Klart det kostar pengar, klart det är onödig byråkrati kanske, men jag tycker ändå att det är helt okej att man följer beslut och satta regler och författade lagar, för vad ska vi annars ha dem till?
Familjen i fråga och MALIN i synnerhet är det oerhört synd om, som har drabbats av det här. För er som tycker att jag också är omänsklig och okänslig, så vill jag bara länka till min andra favoritbebisblogg:
http://blogg.aftonbladet.se/2699/
Mira,och alla andra barn som slåss mot dåliga förutsättningar är mina hjältar!
Att det är en press att leva under, att ha ett barn med en medfödd sjukdom, det vet jag ganska väl- barnet som avlastningen gällde har autism och cystisk fibros, och det är hos mig han bott varannan helg sedan hans mamma gick bort för ett antal år sedan.
Jag hoppas det går bra för Malin och att de får bygga till sitt hus med de 25 kvm de behöver.

Din fundering om varför det här hamnade i tidningen har jag också. Det borde ha hanterats utanför offentligheten.

Ska vi ta det en vända till, eller förstår vi att vi inte tycker lika?