onsdag, maj 09, 2007

utveckling!

Lilsys snodde mitt inlägg idag. Hennes Isak utvecklas i rasande takt. Alva är kanske lite jämnare i sin utvecking och hon verkar liksom ta en sak i taget.

För ett litet tag sen kom den första (återkommande) kombinationen av konsonant och vokal, ett kärt litet "la". Vi övade en hel förmiddag och sen dess kommer det tillbaka när hon är på det humöret (gärna vid 5-6 på morgonen). Alvas pappa tjatar några andra kombinationer till ingen större nytta, som mest tittar hon lite förvånat på mig o verkar tänka"vad är det du vill egentligen, prova med en fullständig mening kanske". Men det kommer kanske.

Motoriken rör också på sig.. Krypandet som startade på riktigt för nån dryg vecka sen har förfinats en hel del. Det som var lite slumpartat och omständligt har nu blivit mycket mer målmedvetet, kontrollerat och snabbt. Igår morse lyckades hon dessutom nästan klättra ur spjälsängen så det blev till att sänka sängbotten till lägsta läget.

Appropå spjälsängen - konsekvens verkar vara A och O i sömnhanteringen. Nu busar vi inte alls med amning mellan läggdags och frukost. Och tiderna är ganska mycket samma varje kväll. Liksom även läggritualerna som repeteras om och om igen. Alltihop leder till att Alva somnar snabbt och kan somna om på egen hand om hon vaknar. Otroligt lyxigt! Enda nackdelen är att hon ju måste få mat ganska tidigt på morgonen och då är pigg som en mört i nån timme.

Maten utvecklas också. Små smakportioner har blivit mindre måltider. Gröt är en favorit men det mesta slinker ner. Frukter o grönsaker är ganska kul o spännande att suga på. Och häromdagen blev det riktigt "fast föda" för första gången - kex. Som lyckligtvis smälte i munnen efter ett tag (tur eftersom Alva är rätt tandlös).

Vikt och längd är däremot inget att direkt skryta med. Inte för att det är några problem men hon har trillat ner på sin förväntade utvecklingskurva i vikt och ligger en kanal över i längd. Vilket innebar 7,4 kg och 66 cm på 6mån-kontrollen. Plus 3 kg och 14 cm sen födsel.

F.ö. i livet; Snart dop o en massa smått fix hemma som vi vill ha klart innan alla besökare kommer samtidigt som Alvas paps har vansinnigt mkt att hinna med på lite för kort tid på jobbet. MEN vi ser ljuset i tunneln! Efter dopet kan vi nog slappna av lite o njuta av våra "nya liv" som vi började mecka med när vi köpte nya huset.

[uppdat] Måste komplettera med en bild jag fångade på en ICA nära jobbet häromdagen. Dom säljer riktigt ouppfostrade fiskar..


Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

9 kommentarer:

lillasysteryster sa...

Sorry, det var inte meningen att sno ditt inlägg... ;-)

Alva verkar vara en otroligt framåt tjej! Tidig med krypning må jag säga :-)

Jonna sa...

Låter härligt alltihopa! Var det förresten er det stod om i sydsvenskan för ett tag sen apropå ditt arga inlägg tidigare?

Skolfröken sa...

Svärfisk låter inte gott.. Smörfisk däremot..

Karin sa...

Gapskrattar!! Svärfisken tror jag bor hemma hos mig, ihop med silverfiskarna!

Alvas Pappa! sa...

lilsys - ja, jag vet inte riktigt när man "skall" krypa?

jonna - jag vet inte, förstår inte????

smörfisk kan man inte lita på..

silverfisk är räliga!!

Jonna sa...

Det stod en notis om en familj i en mindre ort utanför Lund som fått bilen repad.
Svärfisken var rolig :) Vår ICA-butik sålde "Alkohålfri glögg" och "Gröt ris" i vintras :)

Nina sa...

och du, är inte svärDfisk och marlin samma sak?

Alvas Pappa! sa...

njaä, vet inte men tror faktiskt inte det.

Alvas Pappa! sa...

jominsan, detta hittades på fishbase.org (vilken massa galna grejer det finns på nätet); Marlins or swordfish, i.e., a fish whose snout is extended into a bill or spear.