torsdag, maj 17, 2007

snart fest!

[uppdaterad] Precis som Wilma, Alvas nät-bebis-kompis, så har Alva dop på lördag o det är fullt sjå (stavas?) med att ordna för både ceremonin (hemma i trädgården med vår favvo-präst "Prällen") och för festen (vilket inbegriper att fixa det sista av renoveringen). Så därför blir det lite mindre skrivet (appropå en fråga om just det). Farmor var på snabbvisit igår och idag kom mommo o moffa från Norrland. Fick också en fråga om "varför dop". Och ja, ganska bra fråga... Vare sig mamman eller pappan är djupt religiösa men båda är väl lite traditionella av sig. Kanske vi ändå också känner att tron kommer att ligga redo för Alva att välja när hon blir så gammal (vilket man ju iofs kan ändå men lite enklare när man är döpt). Och de flesta av grundvärderingarna i kristendomen är ju trots allt positiva och eftersträvansvärda. Så man kanske kan vända på frågan - varför inte?

[uppdatering; klart man skall svara på alla frågor - Alva Elisabet blir det efter en del kval fram o tillbaka med lite fler namn. Elisabet eftersom mamma o mormor heter så i mellannamn.

Andra kval vi hade - detta med faddrar! Nyfiken på hur andra tänker runt detta?!?! Själv såg vi det mest som en belastning för andra. Dels att folk ev känner att de måste göra si eller så som fadder, dels att det är ett religiöst åtagande i någon mening o det kände vi som svårt att pracka på folk. Nu tyckte vår vän Prällen (vi kallar honom så men jag hoppas att det är tillräckligt mkt smeknamn att det är ok att publicera) inte som vi. Eller man kan kanske säga att han öppnade våra ögonen för en annan synvinkel, nämligen den mest självklara - Alvas! Det är ju Alva som skall ha nytta o glädje av sina faddrar så vi fick ge oss på att bestämma oss för några att fråga. Som det blev så frågade vi två av pappans bästa vänner och två av mammans bästa vänner. Ingen av dem verkade uppleva det som ett "tungt ok att bära" snarare att de allihop tyckte det var lite av en ära. Och efter vi frågat var det ju självklart på nåt sätt, det hade man ju själv tyckt.

Prällen har bara pratat om fadder o fadderbarn. Vart tog gudföräldrar o gudbarn vägen? Är det från präst till präst eller är det gammaldags?]

En fin bild farmor tog häromdagen, visst ser hon klok ut? Hon kanske funderar på sin tro så här inför dopet, vem vet?

Ganska skön sommarbild?! Hyffsat goa o tjocka lår även om ALva "tappat" lite i viktutvecklingen.

Tillbaka till köksrenoveringen, slutbilder kommer snart. Ett litet tips på vägen så jag inte glömmer det; satsa ALDRIG på glasmosaik om du skall borra i det! Ett hål tar mer än en timme och glasmosaiken spricker lik förbenat.

---

Har du tid över en stund så följ samma länktips som jag fick på P3 idag, riktigt roliga och skickliga Aussie-killar.

Enjoy Kristi Himmelfärd! (Hur man nu gör det?)

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

13 kommentarer:

nathalie sa...

oooj vikken sot bild pa Alva! De e otroligt va stor hon haller pa att bli :)
De e bra att ni doper henne. Min mamma ar inte troende (fast hon kommer fran ett valdigt religiost land) fast hon dopte bade mig och lillesyrran min. Min syster ar inte ett dugg troende och har inte haft sin forsta kommunion, men jag gick igenom bade forsta kommunionen och den katolska konfirmationen, jag. Och jag ar glad att jag fick valja sjalv.
Forresten - ja, jag e katolik. men de e bara for att jag bor i Polen och ar polska, ar inte konservativ eller nage ;P

Hoppas du lagger upp na dopbilder! Va har ni gett Alva i mellan namn?

Prinsessmamman sa...

Tycker också så! Barnen får välja sen men av tradition hör det till med ett dop. Vi har tom gått ur kyrkan!! =)

Skolfröken sa...

Mycket bra val av mellannamn måste jag säga!

Anonym sa...

Är det inte så att de har gått från gudbarn till fadderbarn för att att det där med att uppfostra barnet vid föräldrars ev. bortgång inte länge gäller? Det har jag i alla fall fått för mig..

Två av de blivande faddrarna sa...

Vill bara passa på och säga att vi känner oss glada och speciellt utvalda av att få bli faddrar till ljuvliga lilla Alva....en stor ära helt enkelt!!! M+E

Anna, Fair and True sa...

Jag heter Anna Elisabet så hon kommer heta nästan som jag! :)

Cecilia sa...

Vad mysigt med dop. och vilken söt tjej:)

Alvas Pappa! sa...

Nathalie - klart jag lägger upp bilder sen. Elisabet blir det alltså. och ja på sätt o vis ganska stor men mest av allt, grymt stark!

Prinsessm - samma här (bara jag) men det vågar jag knappt säga högt.. Men det är väl inställningen snarare än den formella relationen som avgör skulle jag tro.

Skolis - Haha, nu vet man ju nästan hela ditt namn.

Anonym - jo, det kan nog stämma. Sökte lite på nätet men kunde inte hitta nåt.

Två av de blivande faddrarna - det värmer att höra. Händigare faddrar får man leta efter!

Anna - det tror jag Alva diggar. Inte minst för att hon gillar din dalahäst skarpt!

Tack Cecilia!

Jonna sa...

Lycka till på dopet!

Vi har barnvälsignat våra tjejer. Det innebär att de i praktiken inte automatiskt kommer med i Svenska kyrkan. De får sen själva välja när de blir äldre om de vill tex troende-döpas och gå med i en församling. Eftersom vi är medlemmar i den församling (Missionsförsamling) som vi barnvälsignade tjejerna i kan man säga att hela församlingen är barnens faddrar.

nathalie sa...

JATTE FINA NAMN!!!! Elizabeth (i know, annan stavning) ar vad jag tanker dopa min (framtida) dotter till :) plus att Alva Elisabet later jatte bra ihop :) Jag har skit daliga namn (Nathalie Nina Margareta Teresa) och namn ar lite av en fix idee hos mig sa harligt att ni ger henne sa fina namn som passar melodiskt bra ihop :) Ett kort+ett langt,med familjetradition och passar bra utomlands. :) Lycka till imorgon!!

Aha. de har med faddrar/gudforaldrar - jag skulle nog gissa pa att nar svenska kyrkan vart reformerad for ett par ar sedan bestamde man sig att ga ifran gudforaldrar eftersom det later gammalmodigt och bytte till faddrar, eftersom fa personer i sverige ar troende och faddrar later battre an gudforaldrar.
i Polen sager man dopfar, dopmor som later mycket battre an gudmor/gudfar. i den katolska kyrkan far man bara ha en dopmor, och en dopfar. den vid konfirmationen har man ett konfirmationsvittne :) Sa dar ja, lite onodig information sa dar en fredags eftermiddag :)

Alvas Pappa! sa...

tack Jonna för lyckönskning!

tack Nathalie för utredningen, upplysande o inte alls onödigt!

Ingrid sa...

Alva Elisabet klingar jättefint. Kan ha något att göra med att jag själv heter Ingrid Elisabet ;)

Pernilla sa...

Klart att det är en ära att bli utvald till fadder -- en ära och ett ansvar. Tänk att ett barns föräldrar säger till mig "Du är viktigt för oss och vi vill att du ska vara delaktig i vårt barns uppväxt och liv." Inte kan det någonsin vara en börda.