torsdag, november 22, 2007

Den stora kalabaliken på biblioteket

Kalabalik, ett ursprungligen turkiskt ord som betyder, förvirring, stor oreda.

(från Wikipedia)

Vi hade ju tänkt att vi skulle ta en sväng till biblioteket och sen titta in till Lotten som hade föreläsning i stan, mest för att det hade varit kul att träffa en bloggkändis som man nästan känner lite grand bara genom bloggsfären.

Alva gillar böcker och det började hemskt bra. En bok hämtades, lästes och nästa hämtades. Efter ett tag blev det dock lite svårt att välja så det drogs upp ganska många innan en valdes. Ganska snart var det plötsligen helt ointressant att läsa över huvud och böckerna flög ur lådorna i rasande takt. Alvas pappa tyckte att det var säkrast att gå undan lite med bokmalen för att få henne att lugna ner sig lite, fungerade ganska bra så frigång tilläts igen. Vi var var lite avsides ganska nära vuxenavdelningen och det var ändå ganska snart dags att bege sig till Lotten. Vad Alvas pappa inte förutsåg var att vuxenböckerna står i långa rader i väldigt lättillgängliga hyllor, även för en livsglad ettåring. På ett par sekunder var en halv hylla nedriven och medan pappan försökte hålla undan Alva med en hand och sätta tillbaka böcker med den andra så passade Alva på att riva ner ytterligare ett gäng skönlitterära klassiker (eller nåt).

Det blev till att låsa ner en tokskrikande tjej med armar och ben, fylla på hyllorna igen och se till att få på vinterkläderna illa kvickt. På ett bibliotek smyger man inte så lätt ut i det läget. Alva var ursinnig, hon hade ju precis upptäckt det roligaste man någonsin kan tänka sig och den elaka pappan var den totala glädjedödaren. Kalabalik känns som rätt ord i sammanhanget och det kändes olägligt att gå på fina hotellet och smyga in på en föreläsning..

När är man förresten lagom gammal för att få vettigt utbyte av att gå på bibblan? Uppenbarligen inte än men jag längtar lite.

Några bilder från en mera harmonisk barnaktivitet. Från babysimmet ikväll.
Alltid mycket ivrig att komma i vattnet.

Full fräs ner i vattnet till mamman.

Alva skall börja på ett personalkooperativ så jag vet inte hur dom påverkas men är inte det här typiskt när det nu snart är dags för inskolning?!

60 tjänster bort inom skola och förskola. Ytterligare 80 barn i dagisgrupperna. Det väntar Lunds stad nästa år.

4 kommentarer:

erika sa...

Som timanställd på Lunds stadsbibliotek vill jag göra ett inlägg i debatten. Ett barn kan aldrig vara för litet för biblioteket! Låt'na riva ut och lära känna böckerna, förvånas över hur många det är och förtjusas över att hon kan ta och ta utan att de någonsin tar slut. Det är helt ok (på barnavdelningen) så länge man (du) sätter tillbaka dem sen. Grunden ska läggas tidigt, liksom. Värre vore väl om hon aldrig varit på bibblan, kommer dit först som fyraåring och börjar riva ut böckerna då (samt får raseriutbrott). Något säger mig att det är lättare att hantera en vilding på dryga ett än en vilding på fyra. Gå till bibblan!

Kottemamman sa...

Ojoj, jag hoppas att det inte är 80barn till i varje dagisgrupp...;)

Anna, Fair and True sa...

Personalkooperativ, är det föräldrakooperativ du menar?

A L V A S - P A P P A ! sa...

Erika; Vad coolt att det finns bibliotekarier som läser här, det känns stort :) Och vad kul om det du skriver är den inställningen som finns på bibblan, jag vill gärna att Alva får en bra relation till böcker och bibliotek. Jag har själv fina sådana minnen.

Kotte; nej jag vet inte, dagiset dit Alva skall är ganska litet totalt sett (8+8 barn tror jag) och jag både tror o hoppas att dom inte kan pressa in så många till.

Anna; nä faktiskt, det var ett föräldrakooperativ som personalen tog över helt. Inte helt insatt i hur det fungerar men tror personalen själva utgör styrelsen och att man har nån eller ett par föräldrar som representanter.