fredag, februari 09, 2007

Uppfostran - en hållbar debatt

Inte för att jag kommer ihåg precis vilka det var men jag kommer ihåg att när jag läste min första kurs på universitetet (vetenskapshistoria, fortfarande min absoluta favorit) så studerade vi bl a 1600/1700-talsfilosofer och redan då var barnuppfostran i ropet. (Appropå gårdagens kommentarer.) Hmm, ett ögonblick, måste leta i bokhyllan.. Just det! Jean-Jacques Rousseau var ju en av dem. JJR skrev ju Emile och i filosofilexikonet kan man läsa en av JJR´s deviser "Uppfostran till ett civiliserat liv är dock en kompromiss, ty det utvecklade samhället är perverterat i grunden". Den håller rätt bra än idag...

Om jag inte minns fel så var väl både Platon och Aristoteles inne på vikten av uppfostran för att skapa förutsättningarna för ett gott samhälle. Och (här kommer poängen med detta filosof-name-droppande) det är ju ganska lustigt (eller tragiskt om man är lagd åt det hållet) att drygt 2000 år senare så diskuterar man i bloggar och i tv-underhållning fortfarande hur barn bäst fostras till goda samhällsmedborgare. Förmodar att förfiningen till att fundera runt hur flickor och pojkar stöps i formar som skapar ett icke jämställt samhälle ändå är en utveckling från Platons dagar. Så framåt går det väl. Sakta, sakta men dock framåt.

Just nu ligger vår prinsessa (förlåt, framtida kärnfysiker..) och sover. Jag är pappaledig (märks det?) och mamman får en tand borrad (usch, stackars henne, finns det värre?). Och jag kan knappt hejda mig tills hon vaknar för medan jag var hemifrån igår (07.30-21.30, buu för pappan) så hade Alva tydligen pratat, pratat och pratat. Konstiga men högljudda läten. Som om hon liksom upptäckt sin röst och inte kunde få nog av den. Men så fort jag kom hem.. helt tyst (= ganska typiskt. Så nu hoppas jag på en repris idag. Men vågar inte väcka henne förrän mamman kommer hem för risken är överhängande att hon är hiskeligt hungrig..

Som sagt - såg du inte Sth live och Magnus Betnér så går det i repris på ettan kl 24. Se det!

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

3 kommentarer:

C sa...

Alva for president.
;-P

Ja du det här med uppfostran.
Alla vill vi väl att våra barn ska bli goda, glada, produktiva och harmoniska medborgare.
Men det är svårt att veta vilken fot man ska stå på.

Själv gör jag så gott jag kan och hoppas att det inte straffar sig självt i längden!

Emelie sa...

Haha jag har alltid trott att Alva är född i september:O Då är hon ju bara 3månader äldre än Wilma nu;)

Tolken sa...

Ska du inte hänga med i månadens inlägg. Den här månaden om barn/barnuppfostran. Kolla min blogg. Och ja, jag håller med, Magnus Bettnér är otroligt. Han är så klockren att man undrar vad som är fel.