måndag, januari 15, 2007

Gälar?!

Besök på mammans jobb. Samma scen som på pappans jobb och alla andra platser där flera personer beskådar en bebis för första gången; fantastiskt betagna blickar från en solfjäder av beundrarinnor (ja, nån enstaka man brukar också dyka upp). Tror inte det har med vår rakt igenom subjektiva uppskattning av Alvas skönhet att göra. Det verkar vara något av en naturlag - nya bebisar i mötet med grupp skapar häpnad.

Och det är bara kul och dessutom en bra uppåt-tripp för föräldraegot. I alla fall än så länge.

Nåt helt annat - Idag pratade Alvas pappa med någon, jag har lovat att inte lämna ut vem så låt oss kalla personen "X". Det blev lite intressant, häng med;

X; "Du Alva skall väl börja på babysim innan hon blir 6 månader"
AP; "Njae, det vet man inte, beror ju på när man får plats. Hur så?!"
X; "Jo, jag läste att den där andas-under-vatten-reflexen avtar sen"

tystnad....

AP; "Eum, vadå, näee?? Dom har ju inte gälar, liksom"
X; "Eh, jo, hur andas dom annars i magen"

kortare paus

AP; "Men det gör dom ju inte, dom"
X avbryter; "Nä det gör dom ju inte..."

(=

Men nu till dagens fråga! Har X 100% fel?! Lägger svaret i kommentarerna om ett tag om ingen sitter på svaret.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hålla-andan-under-vattnetreflexen avtar efter 6 mån. Bäbisar har en förmåga att stänga till ner mot luftvägarna, en förmåga som de kan behålla till viss del om de får använda den, exempelvis på babysim.

Anonym sa...

Men alltså jag kankse är dum i huvudet men hur får de luft i magen? Jag har hört att om bebisen inte börjart andas efter födsel så kan man lägga den i en balja med vatten tills vidare. Är det en skröna? Posta gärna svaret snart.

Alva, Jenny & Martin sa...

anonym 1; japp, såklart kommer missförståndet därifrån men det roliga var ju att vi båda hamnade i en diskussion om bebisars ev gälar..

anonym 2; ytterst tveksam till baljan. Men att dom får syre via navälsträngen är jag rätt säker på (= kanske nån annan har mer info om baljan?!?!?

snowbomb sa...

Haha, måste säga att detta att lägga en bäbis som inte börjar andas av sig själv i en balja vatten "tills vidare..." fick mig att skratta väldigt mycket, såg för mig hur den låg där i flera år.

Sanna sa...

Hehe, ja solfjäderseffekten uppenbarade sig även på Alvas mammas arbetsplats.
O då kan jag rakt av direkt säga att det INTE var för hennes skönhet, hon var nämligen allt annat än skön när hon kom ut (var faktiskt nästan så att vi funderade på att lämna bort henne när hon precis kommit ut, så illa var det, en riktig boxare! får man säga så? vi var helt chockade o undrade var det här lilla ufot kom ifrån, jag grät o tänkte att mitt liv var slut)....

Ps! Ingen behöver väl nämna det för barnet i fråga va?

Skolfröken sa...

Hehehe, jag skrattar fortfarande åt baljan. Det låter så praktiskt. "Nehej, nu andas den inte, ja men då lägger vi den i baljan så tar vi itu med det senare". Fniss!